חלות לשבת-שתעשו כל השבוע :)
החלות אווריריות ורכות בטרוף מבפנים -עם קראסט יפה ומתפצח מבחוץ,
ובמשקל- קלות קלות..
- אז בקיצור,מתכון לחלה המושלמת שלא תפסיקו לאכול:)
*מתכון מצולם*
הפעם אני אתחיל מהסוף,
בצהרי יום שישי כשכל הבית מוכן לשבת ומתמלא בריח של חלה טרייה וחמה
אני מתגנבת בשקט בשקט לסיר של המטבוחה http://rachelivernir.blogspot.co.il/2014/12/blog-post_15.html- ומנגבת. ( ומנגבת ומנגבת ומנגבת חח )
גם עם הרוטב של הדג אני לא מתנגדת אבל אז כבר קשה להסתיר ראיות:)http://rachelivernir.blogspot.co.il/2015/01/blog-post_15.html?showComment=1421696534915
יודעים מה?! אפילו בלי כלום! ככה,אני והחלה.. פשוט אי אפשר להפסיק לאכול אותן!!
ואיך זה מתחיל?
כמעט בכל יום חמישי בשבוע, בשעות הלילה המאוחרות אני עושה את הבצק צ'יק צ'ק במיקסר,
ושולחת אותו ללינת לילה במקרר..
כך בבוקר שישי לאחר הכפלת נפח, הבצק מאוד נח לעבודה,
וגם כבר עבר התפחה ראשונה- מה שחוסך לי המתנה שלוקחת לי זמן יקר:)
ועכשיו תשאלו, למה בכל חמישי? (ואני אענה ברור:)
כי פשוט לא מוותרים לי עליהן!
מאז שהכנתי אותן לראשונה, הן פשוט תופעה קבועה!
לא משנה אם אני מתארחת,או מארחת -
על זה (ועל מתוקים) לא מוותרים לי!
ובנינו, אפשר להבין אותם..
ובכלל,זה סתם תרוץ, כי גם אם אף אחד לא היה מבקש- עדיין הייתי עושה אותם!
(מכורה קשות מה לעשות) כך לפחות יש לי סיבה למסיבה חח
אם תעשו את המתכון שלב אחרי שלב כמו שרשום ולא תדלגו על שום חפירה שלי,
אני מבטיחה לכם שאתם הולכים להנות מחלה אוורירית, טעימה למות,
שלא משתווה לשום מאפייה בחוץ!
אז אחרי שהבנו למה כדאי לנו לעבוד קצת ,קדימה לעבודה:)
**(המתכון שופצר לנוחיותכם )**
המצרכים:
*מקילו קמח נקבל כ2-3 חלות . לכן אני ממליצה לעשות 2 קילו בהנחה שזה מיועד למשפחה.
אך תמיד ניתן לחלק את המתכון לחצי ולעשות חצי כמות.
2 קילו קמח מנופה (עדיף קמח לחם שמועשר בגלוטן) .
במידה והשתמשתם בקמח רגיל, הוסיפו 20 גרם גלוטן-
(גלוטן זה החלבון הקיים בקמח, נמכר לפי משקל בחנויות מתמחות לאפייה)
2 שקיות (20 גרם) משפר אפייה (כדאי לא לוותר עליו!)
*(משפר אפייה נמכר במרכולים בשקיות של עשר גרם כל אחת,וכל אחת מתאימה לקילו קמח.
מה שאומר שבמתכון של 2 קילו אנו צריכים 20 גרם משפר אפייה.
הוא נמכר כמובן גם בחנויות מתמחות לאפייה לפי משקל)
4 כפות (כף מדידה) גדושות שמרים יבשים. (או 2 שקיות וואקום של שמרים טריים)
1/2 כוס(מדידה) סוכר .
*(כוס מדידה לרוב תכיל -220-240 מל. ניתן להשתמש גם בכוס לשתייה חמה חד פעמי היא מכילה כמות זהה)
6 ביצים שלמות גודל m-l (משלימים נוזלים עם מים לפי הצורך)
כ-3 ורבע כוסות(כוס מדידה) מים פושרים. *(כמובן שכל קמח סופח את הנוזלים שלו אחרת, וגם תלוי בגודל הביצים שתשתמשו במתכון. לכן ,אם יש צורך פשוט הוסיפו נוזלים-מומלץ לא יותר מחצי כוס מים תוספת )
כוס וחצי (מדידה) שמן קנולה (אל תוותרו! מעשיר מאוד את הבצק)
3 כפות (מדידה) מלח.
ההכנה:
בקערת המיקסר נערבל תחילה את היבשים- ללא המלח!
נוסיף בהדרגה את הביצים אחת בכל פעם,ומיד לאחר מכן את המים.
( עד שנרגיש שלא חסרים לנו עוד נוזלים והבצק מתחיל להתאחד)
נוסיף את המלח, ומיד לאחר מכן את השמן אבל בהדרגה! (כל דקת לישה נוסיף מעט מהשמן)
בסך הכל לאחר הוספת הקמח נתזמן עוד כ9 דקות לישה.
נסיים לישה בידיים ,ונניח בקערת משומנת להתפחה ראשונה.
(כמו שציינתי בתחילת הפוסט, אני אוהבת את השלב הזה לעשות לילה קודם ופשוט לתת לבצק לתפוח
התפחת לילה איטית במקרר.
(חשוב לכסות את הבצק בניילון נצמד מחורר -שייכנס אוויר לבצק,וכך הבצק גם לא יתייבש)
ביום שלמחרת הבצק נח מאוד לעבודה וכך גם חסכנו זמן המתנה יקר)
(חשוב לכסות את הבצק בניילון נצמד מחורר -שייכנס אוויר לבצק,וכך הבצק גם לא יתייבש)
ביום שלמחרת הבצק נח מאוד לעבודה וכך גם חסכנו זמן המתנה יקר)
לאחר התפחה ראשונה (הכפלת נפח הבצק. בקיץ -כ 40 דקות. בחורף- בין שעה לשעתיים)
נתחיל בהכנה של תא התפחה מאולתר (וביתי) לחלות שלנו, זה אחד הכללים שיביאו לנו בסוף חלה אלוהית!
אל תעשו לי פרצוף,זה ממש לא מורכב כמו שזה נשמע!
פשוט הניחו בתחתית התנור תבנית עם מים חמים ליצירת אדים וכוונו את חום התנור ל 40 מעלות בלבד.
לאחר עשר דקות שהתנור דולק, כבו אותו והשאירו אותו מספר דקות פתוח לאיזון הטמפרטורה.
למי שיש מדחום מטבח -מומלץ להשתמש בו-פשוט בדקו עם המדחום שהמעלות בתנור בין 30-40 מעלות
גם למי שאין,לאחר מספר דקות שדלת התנור פתוחה סביר להניח שחום התנור יעמוד על 30-40 מעלות.
השלב הבא הוא שלב שצילמתי לכם בפרוט רב - שלב קליעת החלות שלנו.
אני אסביר בצורה הכי מפורטת שאפשר,
תחילה אספר שאני מאוד ממליצה להעזר במשקל למטבח למי שיש.
המטרה שלנו שהחלה תאה כמה שיותר סימטרית גם כדי שתאפה בצורה אחידה וגם כמובן לנראות של החלה.
תחילה נחלק את 2 קילו הבצק לכ5-6 חלקים שווים, (תלוי כמה חלות תרצו להכין)
בשלב זה עוד לא נצטרך משקל אלה נחלק לפי העין השקילה תגיע בהמשך.
(ראו דוגמה איך לחלק את הבצק אחיד כמו בתמונה שמצורפת. בתמונה צולמו רק 2 חלקים מתוך 6)
חשוב לכסות את שאר הבצק שמחכה לבל יתייבש.
לאחר שקיבלנו מספר עיגולי בצק יחסית שווים,הגיע הזמן להעזר במשקל למי שיש.
(מיד אסביר איך אפשר לעשות זאת גם ללא משקל)
תחילה אספר לכם שהחלות שאסביר עליהם היום הן : של 4 רצועות,5רצועות,ו6רצועות.
נחלק כל עיגול למספר רצועות שווה (ראו תמונה)
נעשה זאת בעזרת קלף לבצק או שפכטל או אפילו סכין.
לא משנה כמה רצועות החלטנו לעשות אנחנו רוצים שכל רצועה תשקול 100 גרם אז כבר בשלב הזה
נשקול את 4/5/6 הרצועות שחתכנו ונראה שכל אחת מהן שוקלת 100 גרם.
למי שאין משקל, זה מאוד פשוט נחלק למספר הרצועות שנרצה (4/5/6) ופשוט נסתכל לפי העין
שהם שוות בגודלן ככל שניתן.
השלב הבא, ליצור מחתיכות הבצק ששקלנו/מדדנו גליל
ולפתוח כל גליל לרצועה יפה וארוכה מעט.
נרדד את חתיכת הבצק השקולה לעלה דק מוארך מעט, ומשם ניצור גליל באחת מהאופציות הבאות:נגלגל את הבצק לגליל ונצבוט היטב במקום הסגירה .
או, ש'נדחוף' את הבצק על פעם קצת כלפיי חוץ, ובעזרת שורש היד נהדק עד שנקבל גליל יפה.
ב-2 המקרים הפתיחה של הרצועה תאה זהה:
נניח יד חופפת יד במרכז הגליל, ונפתח בהדרגה תוך כדי הרחקת הידיים.
כך נפתח כל גליל לכדי רצועה ארוכה ככל שניתן. וזה מה שיעזור לנו בחיבור החלות כשנסיים.
(גם כאן אני ממש מליצה להציץ בתמונות הבאות !)
לאחר שהכנו לפננו את הרצועות המוכנות לעבודה נתחיל בקליעה .
חלה של 4 רצועות:
ניתנת ב-2 דרכים:
אופציה אחת היא בעצם לעשות את החלה מ2 רצועות כפולות, זאת אומרת לשקול 2 רצועות אך מכיון
שאנו רוצים אותן ארוכות במיוחד נשקול כל אחת 200 גרם ולא 100.
נניח את 2 הרצועות הארוכות במיוחד והמוכנות אחת על השנייה בצורת שתי וערב, ופשוט נהפוך בין
הצדדים , כל פעם נחליף רצועת בצק עם הנגדית שלה בצורת שתי וערב , נחזור על אותה פעולה עד שנקבל חלה.
נסגור את החלה היטב במקום הסגירה, ונמעך בעזרת היד להסרת שאריות בצק.
אופציה נוספת:
לשקול 4 רצועות כל אחת של 100 גרם ולזכור את הסדר הבא
(דרושה כאן מעט קורדינציה אבל כשקולטים את סדר ההכנה זה מתחיל לרוץ)
בחלות נתחיל תמיד מימין לשמאל ולא ההפך !
נניח לפנינו את ארבעת הרצועות בצורת משפך כשהן מהודקות אחת לחברתה היטב.
ניקח את הרצועה אחת לפני האחרונה מימין ונשים אותה מעל כולם, ואז את האחרונה נניח באמצע
(האמצע זה בעצם בין 2 הרצועות שנותרו לנו))
עכשיו נחזור על הפעולה מצד שמאל וכך הלאה עד שנוצרת לנו חלה.
ושוב נסגור היטב בעזרת מחיצה של היד והסרת עודפים מיותרים.
נקווץ' מעט את החלה על התבנית כדי שתאה מעט שמנמנה .
חלה של 4 רצועות |
חלה של 5 רצועות:
שוב נסדר 5 רצועות שוות בצורת משפך כשהן מהודקות יחד .
גם כאן אני מזכירה,תמיד נתחיל מימין לשמאל.
הרצועה הראשונה מימין מדלגת 3 .
רצועה משמאל מדלגת 2 -ומתחלפת עם זאת שמשמאלה.
וכך עד שמתקבלת לנו חלה יפה ואחידה.
נסיר עודפי בצק ונהדק היטב את מקום הסגירה.
נקווץ' מעט את החלה על התבנית כדי שתאה מעט שמנמנה
חלה של 5 רצועות לפני אפייה. |
חלה של 5 רצועות לאחר אפייה. |
חלה של 6 רצועות:
(חייבת להודות שזאת החלה האהובה עליי! אותה אני עושה הכי הרבה, לכן גם צילמתי לכם את הקליעה
שלב אחר שלב ונתתי גם אופציה לאפות אותה בתבנית עגולה או לחלופין בצורתה המקורית-ראו תמונות )
אז שוב נסדר 6 רצועות שוות בצורת משפך כשהן מהודקות היטב יחד.
גם כאן (אני מזכירה לכם) נתחיל תמיד מימין לשמאל .
הרצועה לפני האחרונה (מימין) מעל כולם. האחרונה מדלגת 2 .
עכשיו אותן פעולות רק מהצד השני:
הרצועה לפני האחרונה(משמאל) מעל כולם, האחרונה מדלגת 2.
זה מצולם הפוך,אחת לפני האחרונה מימין מעל כולם. |
האחרונה יורדת לאמצע |
ושוב, אחת לפני האחרונה מעל כולם |
האחרונה יורדת לאמצע. |
אחת לפני האחרונה מעל כולם |
האחרונה יורדת לאמצע |
אחת לפני אחרונה מעל כולם |
האחרונה יורדת לאמצע |
אחת לפני האחרונה עולה מעל כולם. |
האחרונה יורדת לאמצע. |
אחת לפני האחרונה עולה מעל כולם |
האחרונה יורדת לאמצע |
וכן הלאה,עד שתסיימו את הקליעה ותקבלו חלה. |
נקווץ' מעט את החלה על התבנית כדי שתאה מעט שמנמנה .
בשלב זה נכניס את המגשים שלנו לתא ההתפחה שיצרנו בתנור
(כל מגש שמוכן עם החלות הקלועות מיד ייכנס לתא ההתפחה שמא לא יתייבש ויקבל קרום בחוץ.)
לאחר התפחה שנייה בתוך תא ההתפחה שיצרנו (כעשרים דקות)
נזגג את החלות בביצה מהולה עם כף חומץ, נשתדל שהזיגוג יהיה אחיד לכל אורך החלה
חלה של 6 רצועות בתוך תבנית קפיץ(רצוי משומנת) קוטר 24 -לקבלת מראה מיוחד |
וכעת נפזר בנדיבות את התוספות שלנו,
לרוב זה יהיה פרג או שומשום אבל תשתוללו כרצונכם.
כעת שהחלות שלנו תפוחות ושמנמנות נאפה את החלות שלנו עד הזהבה
(בדרך כלל זה ב160-180 מעלות) ורצוי שיהיו בתנור לפחות 30 דקות.
(האפייה מתבצעת עם תבנית המים בתחתית התנור)
(האפייה מתבצעת עם תבנית המים בתחתית התנור)
מרקם אלוהי של חלה מושלמת! |
לחמניית בורג אישית בציפוי פסטו |
זהו לבינתיים חברים שלי, אני בטוחה שאתם הולכים להתמכר!
אל תשכחו לשתף אותי בתוצאות שלכם!
וכמובן, אני תמיד זמינה לשאלות-
את פשוט מוכשרת!!
השבמחקתודה נשמה :))
מחקוואוו...
השבמחקאני בדרך למטבח 💗
חח אני שמחה מותק:) תודה תודה :)
מחקנראה מעולה! שתי שאלות,
השבמחקמה העניין עם החומץ? זה לא משפיע על הטעם של החלה? פשוט פעם ראשונה שאני שומעת על זה :]
ואת התבנית עם המים משאירים בתנור במשך האפייה או שזה רק להתפחה?
תודה!
תודה רבה :) החומץ מדלל את הביצה ונותן צבע וקראסט משגע .ולא, הוא ממש לא משפיע על הטעם אני ממש ממליצה לנסות:) לשאלתך השנייה, אופים עם תבנית המים . בהצלחה:)
מחקתודה!
מחקרחלי, הבלוג שלך מדהים ביופיו!!! ותודה על שיתוף המתכונים המאלפים שלך....
השבמחקסתם טיפ, לזכירה קלה של צורת הקליעה, כך אני משננת זאת:
השני לסוף והסוף לאמצע, פעם מימין ופעם משמאל. :)
ושאלה קטנה, במתכון הסופגניות הוספת אבקת אפיה לשמרים. האם גם בחלות זה יכול להוות תחליף לגלוטן / קמח לחם?
תודה רבה רבה ושבת שלום
פרידה
היי פרידה, תודה לך על המילים החמות!
מחקותודה על הטיפ:)
לשאלתך, בסופגניות אבקת האפייה אינה מחליפה גלוטן/משפר אפייה אז גם כאן זה לא יחליף מה שכן בבצק החלות אין כלכך טעם ל הוסיף אבקת אפייה אפקט הפעולה שלה נמוג טרם הגעה לאפייה .
תודה רחלי.
מחקבינתיים ניסיתי בלי גלוטן ויצא מדהים!!! רך מאד מאד.....
מקווה שאצליח להשיג גלוטן בקרוב, אני מחפשת הרבה זמן אבל כנראה שבאזורינו אין ביקוש:(
המשך ערב נעים
פרידה
שמחה לשמוע שיצא טוב:)) בהצלחה ואת הגלוטן תמצאי בעיקר בחנויות מתמחות לאפייה או חנויות טבע
מחקשלום . הכנתי את החלה והיא לא תפחה בכלל ..מבאס :/
השבמחקהיי סופי, צר לי לשמוע !
מחקעשו את המתכון מאות של אנשים וכולם ממש מתלהבים אני בטוחה שהיית הלך איזה טעות בדרך צריך לעקוב שלב שלב אפייה זה מדע מדוייק (וקצת מעצבן) אם תרצי עזרה בשלב מסויים אני בשמחה אעזור לך
היי....
השבמחקאם אעשה עם קמח רגיל...ההבדל משמעותי?
אין לי בקרבת מקום אפשרות לקנות...יש מכולת רגילה,יש בה את חושבת?
אפשרי עם קמח רגיל רק רצוי להוסיף לו גלוטן או משפר אפייה או את שניהם בכל אופן קמח לחם יש בכל חנות :) בהצלחה
מחקהיי רחלי
השבמחקהבלוג שלך פשוט מדהים ביופיו וגם המתכונים!!
רציתי לשאול לגבי החלוקה לחתיכות של 100 גרם, את מתכוונת מתוך ה2 קילו בצק לחלק כל חתיכה ל100 גרם או שלא הבנתי? חחח
תודה רבה על הכל
תמשיכי כךֱֱֱ!!!
היי מקסימה. אכן הבנת נכון כל חתיכה היא 100 גרם מהבצק המוכן . בהצלחה 😊
מחקהיי
השבמחקוואהו איזה יופי של חלות מהממות ואת בעצמך מהממת
יש לי שאלה לגבי ההתפחה לא הבנתי כל כך את אחרי ההתפחה במקרר צריך להוציא מהמקרר ולהתפיח שוב 40 דקות בקיץ או שעתיים בחורף
תודה
היי. תודה רבה 😊 ולשאלתך, בהצלחה במקרר היא ראשונה והיא איטית ומאוד איכותית לבצק בדרך הזאת . ההתפחה השנייה היא ההתפחה שמתוזמנת כפי שרשמת מעלה. בהצלחה 😊
מחקשלום וחג שמח. החלות נראות משגע ואני בהחלט אנסה. השאלה לגבי המשפר אפיה. אני קניתי את זה שבא יחד עם שמרי שימרית הטריים. 50 גרם שמרים ו50 גרם משפר. האם זה מתאים? אצלך רשום ששקית של 10 גרם... תודה מראש.
השבמחקהיי מקסימה. בהחלט מתאים. בהצלחה 😊
מחקהיי רחלי הכנתי היום את החלות הם בתנור ונראות מעולה.. 2 שרלות לגבי הסגירה של הקצוות של החלות איך סוגרים שלא יפתח. והבצק קצת נקרע בהתפחה מדוע זה קורה? תודה רבה לך המתכונים שלך מיוחדים
השבמחקהיי רחלי החלות נראות מדהים!!!
השבמחקשאלה לגבי ההתפחות. התפחה ראשונה במקרר ואז התפחה שניה 40 דקות בקערה (מכוסה?) ואז אחרי הקליעה עוד התפחה(שלישית) של 20 דקות בתנור עם התבנית . סך הכל מתפיחה 3 פעמים?
תודה